قرص امي تريپتيلين جهت درمان افسردگي و همچنين در درمان اضطراب، بيماريهاي عصبي، ميگرن و… موثر است. مصرف امي تريپتيلين در ابتدا علائم بيماري را افزايش ميدهد و به مرور زمان سبب كاهش آنها ميشود. همچنين قرص آمي تريپتيلين عوارضي از جمله خواب آلودگي و بي حالي را نيز به دنبال دارد اما قطع ناگهاني و خودسرانه آن به هيچ وجه مجاز نيست. خطراتي كه تداخلات و مصرف خود سرانه اين دارو به همراه دارد، لزوم تحت نظر متخصص بودن را بيشتر ميكند. در ادامه به توضيح مفصل درباره موارد و نحوه مصرف، عوارض، تداخلات دارويي و احتياط هاي لازم در برابر مصرف داروي آمي تريپتيلين ميپردازيم. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه داروهاي تثبيت كننده خلق كليك كنيد.
منبع: قرص آمي تريپتيلين
براي دريافت مشاوره در زمينه قرص آمي تريپتيلين مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
قرص آمي تريپتيلين چيست؟
آمي تريپتيلين با نام تجاري اِلاويل (Elavil) شناخته شدهترين و در دسترسترين داروي ضد افسردگي است. اين قرص در گروه داروهاي ضد افسردگي سه حلقه اي قرار دارد كه بر بر سيستم اعصاب مركزي تاثير ميگذارد. از اين دارو بيشتر جهت كاهش علائم افسردگي و تفكرات مربوط به خودكشي استفاده ميشود. اين قرص در دوزهاي مختلف براي مشكلات متفاوت تجويز ميشود و لزوما با نسخه پزشك ميتوان آن را از داروخانهها تهيه كرد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه داروهاي ضد افسردگي سه حلقه اي كليك كنيد.
قرص آمي تريپتيلين در درمان كدام بيماريها موثر است؟
از گذشته تاكنون قرص آمي تريپتيلين به طور اختصاصي در درمان افسردگي تجويز ميشده است. اما امروزه علاوه بر افسردگي در درمان بيماريهاي ديگري مانند ميگرن مزمن، سكسه مقاوم، بي اختياري در ادرار، اضطراب، افسردگي بعد از حمله اسكيزوفرني، كمر دردهاي مزمن، شب ادراري كودك، دردهاي با منشا رواني تجويز ميشود. اين قرص هم چنين در پيشگيري از بيش فعالي نيز كاربرد دارد. اين قرص همچنين در پيشگيري از بيش فعالي نيز كاربرد دارد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه بيش فعالي كليك كنيد.
دستور العملهاي مصرف امي تريپتيلين
مصرف آمي تريپتيلين بايد به صورت مداوم و تحت نظر پزشك صورت بگيرد. روانپزشكان در ابتدا مقدار كمي از اين دارو را تجويز ميكنند؛ بعد از آنكه بدن با دارو تطبيق يافت، دوز دارو را افزايش ميدهند. اگر تجويز دكتر روزي يك نوبت بود، بهترين زمان مصرف در شب و قبل خواب است؛ چرا كه مصرف قرص در صبح باعث خواب آلودگي بيش از حد در طي روز ميشود. اين دارو با غذا تداخل ندارد و قبل يا بعد از غذا قابل مصرف است. مصرف داروي آمي تريپتيلين در بزرگسالان معمولا ۷۵ ميلي گرم و در مواقع حاد ۱۵۰ ميلي گرم در روز است. علاوه بر مصرف اين دارو، روان درماني نيز در درمان افسردگي ضروري است. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه درمان افسردگي كليك كنيد.
موارد منع و احتياط در مصرف آمي تريپتيلين
مصرف قرص امي تريپتيلين در دوران بارداري توصيه نميشود. در زمان شير دهي نيز اثرات دارو از طريق شير مادر به فرزند منتقل ميشود؛ در نتيجه عوارض دارو را براي نوزاد نيز خطر آفرين است.
قبل از مصرف سابقه بيماري خود را حتما با پزشك معالج در ميان بگذاريد. آمي تريپتيلين قند خون را افزايش ميدهد، پس افراد ديابتي لازم است كه قند خون خود را به طور منظم چك كنند.
هيچ گاه دوز مصرف قرصها را خود سرانه افزايش ندهيد؛ مصرف بيش از حد مجاز آميتريپتيلين خطرات كشنده اي دارد. در افرادي كه داراي اختلالات دو قطبي، اختلالات خوني گوارشي، پركاري تيروئيد، مشكلات كليوي، اسكيزوفرني و حملات تشنجي هستند، مصرف دارو حتما بايد زير نظر پزشك و با احتياط فراوان صورت بگيرد.
تداخلات دارويي با امي تريپتيلين
برخي داروها با امي تريپتيلين تداخل دارند و بر عملكرد آن تاثير ميگذارند. از اين داروها ميتوان به موارد زير اشاره كرد:
_داروهاي مكمل براي كاركرد تيروئيد
_ داروهاي ضد پلاكت خون مانند كلوپيدوگرل
_داروهاي ضد التهاب مانند ايبوپروفن
_ داروهاي رقيق كنندهي خون
_داروهاي تنظيم كننده ضربان قلب
_داروهاي فشار خون بالا مانند گوانابنز و كلونيدين
_داروهاي ضد افسردگي (براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه داروهاي ضد افسردگي كليك كنيد)
توجه: علاوه بر اينها داروهاي ديگري نيز با امي تريپتيلين تداخل دارند. پس قبل از مصرف دارو، نام تمام داروهاي مصرفي خود را به پزشكتان بگوييد.
آمي تريپتيلين تشديد كننده افسردگي
احساس سرگيجه و بي حالي به خصوص در افرادي كه براي اولين بار از قرصهاي ضد افسردگي استفاده ميكنند، طبيعي است. حتي شايد در روزهاي اول مصرف، متوجه افزايش علائم بيماري شويد. بيمار بيشتر از قبل به فكر خودكشي است و هيچ بهبودي صورت نميگيرد. نگران نباشيد اين روند طبيعي درمان است و اثر دارو يك الي شش هفته بعد از مصرف اولين قرص شروع ميشود و به مرور علائم افسردگي بهبود مييابد. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه علائم افسردگي كليك كنيد.
در صورت احساس بهبود علائم، درمان را ادامه دهيد و مصرف قرص را به طور ناگهاني و خودسرانه قطع نكنيد. چرا كه اگر درمان كامل نشود نشانههاي بيماري با شدت بيشتري فرد را درگير خود خواهد كرد. در نتيجه درمان سختتر ميشود. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه افسردگي كليك كنيد.
عوارض مصرف قرص آمي تريپتيلين
مصرف اين قرص همانند ديگر قرصهاي ضد افسردگي داراي عوارض است. مشاوره افسردگي در كنار مصرف اين داروها به روند درمان كمك شاياني ميكند. عوارض جانبي امي تريپتيلين به شرح زير ميباشد:
1. عوارض شايع امي تريپتيلين
برخي عوارض و مشكلات در روند درمان با دارو طبيعي بوده و به مرور زمان بر طرف ميشوند. پوست بدن در اثر مصرف آمي تريپتيلين مستعد آفتاب سوختگي ميشود، پس بهتر است مصرف كننده در معرض مستقيم نور خورشيد قرار نگيرد. خشكي دهان، يبوست، اسهال، خواب آلودگي، تاري ديد، احساس گيجي، خستگي، افكار ناراحت كننده و فكر خودكشي از عوارض ديگر هستند كه با رژيم غذايي سبك و حاوي فيبر مناسب و همچنين صحبت با اطرافيان و مشاور روانشناسي به سادگي حل ميشوند.
2. عوارض جانبي خطرناك امي تريپتيلين
شامل ضربان قلب نامنظم، لرزش دست، غش، اضطراب، گلو درد، تب، زردي پوست ميشود. علاوه بر اينها در صورت بروز تنگي نفس، التهاب صورت، التهاب چشم، گرفتگي بيني، گرفتگي گوش، تورم لب، زبان و گلو به اورژانس مراجعه كنيد. از عوارض ديگر اين دارو ميتوان به اشكال در ادرار، اختلالات قلبي عروقي، رفتاري، حركتي، تداخل در فعاليت جنسي و افزايش وزن اشاره كرد.
3. عوارض ترك ناگهاني قرص
قرص آمي تريپتيلين را نبايد به هيچ وجه به صورت ناگهاني قطع كرد. كاهش مصرف دارو بايد تدريجي و طي يك دوره حداقل چهار هفتهاي انجام شود. قطع ناگهاني قرص سر درد، تهوع، ضعف، حملات ترس، بي حالي، استفراغ، اسهال، تحريك پذيري و اختلال خواب را در پي دارد.
آيا مصرف قرص آمي تريپتيلين اعتياد آور است؟
برخلاف تصور عموم مردم، تنها يك درصد از داروهاي ضد افسردگي وابستگي ميآورند و آمي تريپتيلين جزو آنها نيست. اما مصرف خودسرانه و بدون تجويز پزشك متخصص ميتواند سبب اعتياد و وابستگي فرد به دارو شود.
علائم اوردوز امي تريپتيلين
در صورت مصرف بيش از حد امي تريپتيلين ممكن است دچار اوردوز شويد. علائم اوردوز به صورت توهم، تغيير در نظم ضربان قلب، مشكلات تنفسي، خستگي بسيار شديد و بي هوشي بروز پيدا ميكند. در صورت مشاهده اين علائم هرچه سريعتر با اورژانس تماس بگيريد.
هشدار هاي مصرف داروي آمي تريپتيلين براي افراد خاص
داروي آمي تريپتيلين براي برخي افراد با بيماري هاي خاص و يا شرايط خاص مي تواند مشكلاتي را به وجود بياورد. به همين دليل لازم است كه با احتياط بسيار زياد مصرف شود. هشدار هاي مصرف داروي آمي تريپتيلين براي افراد خاص به شرح زير مي باشد:
1. بيماري هاي قلبي و عروقي
اين دارو مي تواند ضربان قلب را تا حد بسيار زيادي تغيير دهد. در صورتي كه فرد از قبل به بيماري هاي قلبي مبتلا باشد ، اين دارو مي تواند تاثيرات جدي زيادي بر بيماري او بگذارد. مثلا ممكن است فرد پس از مصرف داروي آمي تريپتيلين به حمله قلبي و يا سكته مغزي دچار شود. به همين دليل در صورتي كه به بيماري هاي قلبي مبتلا هستيد به هيچ عنوان نبايد از اين دارو استفاده نكنيد و حتماً با پزشك خود مشورت نماييد.
2. سابقه تشنج
از عوارض جانبي اين دارو مي توان به اين مسئله اشاره كرد كه ممكن است پس از مصرف احتمال بروز تشنج زياد شود. به همين دليل مصرف اين دارو در افرادي كه سابقه تشنج داشته اند ممنوع است و يا بايد تحت نظارت مستقيم پزشك متخصص مصرف شود. علاوه بر اين اگر كه در حين مصرف براي اولين بار دچار تشنج شديد به هيچ عنوان ديگر دارو مصرف نكنيد و هرچه سريع تر به پزشك خود مراجعه كرده و اين موضوع را به او اطلاع دهيد.
3. سابقه بيماري چشمي
داروي آمي تريپتيلين مي تواند فشار را در چشم تا حد زيادي بالا ببرد. به همين دليل افرادي كه در گذشته سابقه بيماري گلوكوم يا همان فشار چشم را داشته اند نبايد اين دارو را خودسرانه مصرف كنند. در اين صورت پزشك يا داروي ديگري براي شما تجويز مي كند و يا در حين مصرف به صورت مستقيم بر شرايط شما نظارت خواهد داشت.
4. بارداري
تحقيقات كاملي در زمينه مصرف داروي آمي تريپتيلين بر روي انسان به طور جامع انجام نشده است تا بتوان از چگونگي تاثير اين دارو بر جنين مطمئن شد اما تحقيقات حيواني نشان داده عوارض خطرناكي بر روي جنين به دنبال مصرف اين دارو به وجود مي آيد. در صورت بارداري و يا اقدام براي بارداري به هيچ عنوان اين دارو را مصرف نكنيد و با پزشك خود مشورت نماييد. در صورتي كه در حين مصرف باردار شديد سريعاً به پزشك خود اطلاع دهيد تا با توجه به شرايط شما تصميم به قطع يا ادامه مصرف دارو بگيرد. در صورتي كه مصرف آمي تريپتيلين تنها راه درماني باشد و پزشك فوايد آن را را بيشتر از عوارض بداند، از شما مي خواهد كه مصرف دارو را ادامه دهيد. براي كسب اطلاعات بيش تر در زمينه دوران بارداري كليك كنيد.
5. دوران شيردهي
طبق بررسي هاي انجام شده آمي تريپتيلين از طريق شير مادر انتقال پيدا مي كند و عوارض جانبي آن براي كودك نيز به وجود مي آيد. در صورتي كه از اين دارو مصرف مي كنيد با پزشك خود مشورت نماييد؛ در اين شرايط يا به شما توصيه مي شود كه شيردهي را كنار بگذاريد و شيرخشك استفاده كنيد و يا راهكارهايي براي شيردهي به شما آموزش داده مي شود. براي كسب اطلاعات بيش تر در زمينه مصرف دارو در دوران شيردهي كليك كنيد.
6. افراد سالمند
يكي از موارد بسيار مهم در مصرف اين دارو اين است كه كليه ها بتوانند دارو را سريع تر تجزيه كرده و در مدت زمان مشخصي آن را از بدن دفع كنند؛ اما در افراد سالمند ممكن است عملكرد كليه ها نسبت به ساير افراد كمي با اختلال مواجه شود. در اين صورت دارو در براي مدت بيش تري نسبت به زمان مشخص شده در بدن باقي مي ماند كه اين مسئله مي تواند عوارض جانبي دارو را بيشتر كند به همين دليل اين دارو در سالمندان معمولاً با دوز كم تري مصرف مي شود و بايد تحت نظارت مستقيم پزشك باشد.
چند توصيه مهم در رابطه با مصرف قرص امي تريپتيلين
_اين قرص ميزان هوشياري را كاهش ميدهد پس بهتر است در طول مصرف از رانندگي و كار با وسايل خطرناك بپرهيزيد.
_مصرف اين قرص به ويژه در جوانان زير ۲۴ سال كه دچار افسردگي شديد هستند، در ابتدا افكار مربوط به خودكشي را به شدت افزايش ميدهد؛ بهتر است حتما تحت مراقبت پزشك و خانواده باشند.
_در صورت مصرف بيش از حد مجاز به صورت سهوي يا به قصد خودكشي سريعا اورژانس را خبر كنيد.
_بهتر است بيش از يك داروي ضد افسردگي در يك بازه زماني استفاده نشود.
_بيمار افسرده ۳الي ۷ روز بعد از قطع تدريجي قرص لازم است كه هم چنان تحت نظر باشد.
_مصرف الكل در طول مصرف دارو عوارض جانبي آن را افزايش ميدهد.
_مراجعه و دريافت مشاوره روانشناسي ميتواند روند درمان را تسريع دهد. مشاوره افسردگي ميتواند در اين زمينه به شما كمك كند. براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه مشاوره افسردگي كليك كنيد.
سخن آخر
همان طور كه در طول مقاله گفته شد مصرف اين دارو بايد حتما تحت نظارت پزشك باشد و در صورت قطع ناگهاني و يا هر گونه تغيير در مصرف دارو ممكن است مشكلات زيادي به وجود بيايد. اما در صورتي كه به هر دليلي به پزشك خود دسترسي نداريد، مي توانيد از مشاوره دارويي تلفني استفاده نماييد. هم چنين توجه داشته باشيد كه دارو ها تنها راه درماني مشكلات و بيماري هايي هم چون افسردگي نيستند. راهكار هاي غير دارويي بسيار زياد و بسيار موثري نيز وجود دارد كه مي توانيد از آن ها استفاده نماييد. درمان هاي روانشناختي از اين نوع درمان ها هستند كه توسط روانشناسان به شما ارائه مي شوند.
مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي
مركز حامي هنر زندگي با گرد آوري كادري مجرب و متخصص اين امكان را مهيا كرده تا در هر كجا كه هستيد به صورت تلفني با متخصصان اين مركز تماس بگيريد و از خدمات مشاوره اي استفاده نماييد. در مشاوره تلفني شما هزينه كم تري نسبت به مشاوره حضوري پرداخت مي كنيد و هزينه هاي رفت و امد و معطلي نيز از بين مي رود. كيفيت مشاوره تلفني به همان اندازه مشاوره حضوري است. متخصصان و روانشناسان حامي هنر زندگي در خدمت شما هستند تا در زمينه حل مشكلات ياري تان كنند. براي كسب اطلاعات بيش تر در زمينه مشاوره تلفني كليك كنيد.
منبع: قرص آمي تريپتيلين
براي دريافت مشاوره در زمينه قرص آمي تريپتيلين مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
- چهارشنبه ۱۹ خرداد ۰۰ ۲۰:۳۱
- ۶ بازديد
- ۰ نظر