قرص اورژانسي يكي از روش هاي پيشگيري از بارداري ميباشد كه افراد ميتوانند در مواقع ضروري از آن استفاده كنند. اين روش محدوديتهاي خاص خود را دارد و بهتر است براي پيشگيري از روشهاي بهتري استفاده كرده تا دردسر كمتري را نيز تجربه كنيد. قرص اورژانسي با مصرف خاص و عوارضي كه ممكن است براي فرد داشته باشد توصيه نميگردد و پيشنهاد ميشود كه تنها در مواقع ضروري از آن استفاده كنيد. در ادامه مقاله به توضيحات بيشتري در رابطه با اين قرص خواهيم پرداخت.همچنين مشاوره جنسي ميتواند شما را براي اتخاذ يك راهبرد مناسب جلوگيري راهنمايي نمايد.
منبع: قرص اورژانسي
براي دريافت مشاوره در زمينه قرص اورژانسي مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
قرص اورژانسي (لوونورژسترول)
قرص اورژانسي روشي براي پيشگيري از بارداري است كه در مواقعي استفاده ميشود كه رابطه جنسي بدون حفاظت رخ داده باشد يا شك به عدم كارايي وسايل پيشگيري وجود داشته باشد. مثلا ممكن است در حين رابطه جنسي، كاندوم پاره شده باشد. اين دارو براي چنين مواقعي ساخته شده است و كاربرد اورژانسي دارد يعني يك روش معمول براي حافظت و پيشگيري از بارداري محسوب نمي شود. قرص اورژانسي كه نام اصلي آن لوونورژسترول ميباشد، حاوي هورمون پروژسترون مصنوعي است.
اين قرص با تغيير هورمونهاي بدن زن، مانع تخمك گذاري شده و به نوعي آن را به تعويق مياندازد و يا با تغييراتي كه در رحم ايجاد ميكند، مانع از لقاح، لانه گزيني وكاشت تخمك در رحم ميشود. بنابراين در صورتي كه يك رابطه جنسي حفاظت نشده داشتهايد و از روشهاي ديگر پيشگيري استفاده نكردهايد و در دوره باروري و تخمك گذاري هستيد، با استفاده از اين قرص ميتوانيد از بارداري پيشگيري كنيد.
نحوه مصرف قرص اورژانسي
قرص اورژانسي بسته به شركت دارويي سازندهاش، در يك يا دو عدد به فرد متقاضي ارائه ميشود. زمان مصرف آن از بلافاصله بعد از رابطه جنسي تا 72 ساعت ميباشد. هرچه در زمان كمتري مصرف شود، احتمال بارداري كاهش پيدا ميكند. اين قرصها بيشترين ميزان پيشگيري را در 24 ساعت اوليه نشان ميدهند.
قرص هاي لوونورژسترول كه در دوز 1.5 توليد ميشوند، در يك دفعه مصرف ميگردد ولي در مورد قرصهاي 0.75 ميتوان هر دو را يك جا يا با فاصله دوازده ساعتي مصرف نمود.
براي آگاهي بيشتر در زمينه قرص هاي ضد بارداري كليك كنيد.
عوارض مصرف قرص لوونورژسترول
قرص اورژانسي همان طور كه از نام آن پيداست فقط براي مواقع حساس و بحراني ساخته شده و به هيچ عنوان گزينه مناسبي براي پيشگيري هميشگي نيست. بهتر است از روشهاي پيشگيري ديگري استفاده كنيد و فقط در مواقع ضرورت و لزوم به آن روي آوريد. تعداد دفعات مصرف آن هرچقدر كمتر باشد، بهتر است. برخي از عوارض قرص اورژانسي شامل موارد زير ميباشد.
- پس از مصرف ممكن است فرد دچار حالت تهوع شود. در صورتي كه در زمان كمي تهوع رخ داد بايد با پزشك يا داروساز مشورت كنيد تا در صورت لزوم مصرف آن را تكرار كنيد.
- مصرف قرص لوونورژسترول باعث ايجاد تغييراتي در چرخه زماني قاعدگي شده، آن را به تعويق يا جلو مياندازد و حتي ممكن است در شدت سيكل بعدي قاعدگي موثر باشد.
- حساسيت سينه، سرگيجه و درد عضلات شكم از ديگر عوارض جانبي مصرف ميباشد.
- لكه بيني تا قبل از شروع قاعدگي از ديگر عوارض شايع آن است.
- تشديد علائم سندرم ملال پيش از قاعدگي
اين عوارض جانبي را همه افراد تجربه نميكنند. برخي ممكن است جزئي و برخي هم شديد آنها را متحمل شوند. در صورتي كه قاعدگي شما بيش از يك هفته عقب افتاد، براي اطمينان بهتر است از تست هاي بارداري استفاده كنيد.
موارد منع مصرف قرص اورژانسي
در صورت وجود هر گونه بيماري خاص مثل سرطان، تومور، خونريزي، سابقه كيست، يرقان و ساير بيماريها و همچنين اگر در دوران بارداري باشيد، نبايد اين قرص را مصرف كنيد يا در مورد آن با پزشك مشورت كنيد.
مصرف متعدد قرص اورژانسي دورههاي قاعدگي شما را تغيير ميدهد و ممكن است قاعدگيتان نامنظم شود و همچنين سطح هورمونهاي بدنتان را برهم ميريزد. اين قرص فقط يك بار كار ميكند. يعني براي مثال اگر شما ديشب يك رابطه حفاظت نشده داشتهايد و بلافاصله قرص اورژانسي مصرف كردهايد و امروز دوباره اين اتفاق بيفتد تضميني نيست كه از بارداري پيشگيري كند. براي اطلاع از روش هاي جلوگيري از بارداري بعد رابطه كليك كنيد.
سوالات متداول
چند روز بعد از خوردن قرص اورژانسي ممكن است پريود بشم؟
واكنش هر بدني به اين قرصها متفاوت است زيرا باعث اختلال در سيكل قاعدگي ميشوند. اگر پس از 15 روز پريود نشديد تست خون بتا بدهيد.
چه زماني نياز است براي برطرف كردن عوارض قرصهاي اورژانسي قرصهاي درماني مصرف شود؟
استفاده از قرصهاي ضدبارداري اورژانسي باعث خونريزي خفيفي ميشود. اما در حالتي كه خونريزي شديد باشد مسئله جدي است. اگر خونريزي داريد، احساس سرگيجه ميكنيد و شكمتان درد ميكند با پزشك تماس بگيريد. همچنين اگر خونريزي شما بعد از سه روز متوقف نشد يا شديدتر شد با پزشك تماس بگيريد. علائم شما نشانههاي شرايط جدي هستند كه نياز به درمان و معالجه با دارو دارد.
احتمال بارداري با مصرف قرص اورژانسي چقدر است؟
قرص ضدبارداري از باردار شدن شما جلوگيري ميكند اما اگر باردار باشيد باعث توقف آن نميشود. قرص ضدبارداري اورژانسي صد درصد موثر نيست. هر چقدر زودتر قرص را مصرف كنيد تاثير آن بيشتر است. اگر قرص اورژانسي را تا سه روز بعد از نزديكي مصرف كنيد بيشترين تاثير را دارد اما تا 5 روز ميتواند از بارداري جلوگيري كند.
منبع: قرص اورژانسي
براي دريافت مشاوره در زمينه قرص اورژانسي مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
- سه شنبه ۰۴ خرداد ۰۰ ۱۲:۱۵
- ۵ بازديد
- ۰ نظر