قرص فلوكستين يا پروزاك، دارويي از خانواده SSRI هاست و عمدتا براي درمان افسردگي استفاده ميشود. از فلوكستين به عنوان داروي قرن ياد ميشود و به علت عملكرد بسيار عالي و اثربخشي بالا، مصرف آن بسيار شايع است. با اين حال به دليل حساسيتهاي داروهاي اعصاب و روان، مصرف و ترك سر خود به هيچ وجه توصيه نميشود. پروزاك به دليل تاثيراتش ممكن است باعث ايجاد وابستگي، اعتياد و بيش مصرفي شود. تهوع، سرگيجه، كاهش اشتها و... از جمله عوارض اين دارو است. از طرفي مصرف پروزاك شب هنگام باعث مختل شدن خوابتان ميشود؛ به همين دليل توصيه ميشود اين دارو صبحها خورده شود. با اين حال با توجه به عوارض زياد اين دارو، دريافت خدمات مشاوره افسردگي ميتواند به شما كمك كند تا از طريق درمانهاي غيردارويي براي درمان و بهبود افسردگي خود اقدام نماييد.
منبع:قرص فلوكستين
براي دريافت مشاوره در زمينه قرص فلوكستين مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
قرص فلوكستين و موارد مصرف آن
فلوكستين (Fluoxetine) يا پروزاك، يكي از معروفترين داروهاي ضد افسردگي است. مكانيسم عمل اين دارو به اين صورت است كه از طريق مهار باز جذب هورمون سروتونين، باعث افزايش اين ماده در مغز ميشود؛ در نتيجه باعث كاهش اضطراب، بهبود سطح انرژي، كسب آرامش، خواب و افزايش اشتها ميشود. ديگر موارد مصرف اين دارو براي درمان اختلالات وسواسي، اختلال هراس، پرخوري عصبي و بسيار به ندرت براي درمان زود انزالي مصرف ميشود. همچنين جهت بهبود سندروم پيش از قاعدگي (PMS) به صورت مقطعي، داروي پروزاك تجويز ميشود.
براي آشنايي بيشتر درباره درمان زود انزالي كليك كنيد.
قرص فلوكستين چگونه عمل مي كند؟
سلول هاي مغزي كه نورون نام دارند چندين نوع ماده شيميايي را آزاد مي كنند كه نورون ها را تحريك و پيام عصبي را منتقل مي كنند. سروتونين يكي از اين تركيبات است كه پس از تحريك نورون ها به داخل سلول هاي عصبي برگردانده مي شوند. داروهاي مهاركننده ي سروتونين كه فلوكستين يكي از آن هاست منجر به باقي ماندن سروتونين در فضاي بين سلولي مي شوند. بيماري هايي مثل پرخوري، افسردگي و وسواس با كاهش سطح سروتونين مغز همراه هستند كه با مصرف دارو مي توان به برقراري تعادل شيمايي بين آن ها كمك كرد.
كاربردهاي پزشكي قرص فلوكستين
افسردگي: ميزان اثربخشي فلوكستين و ديگر داروهاي ضد افسردگي در درمان افسردگي با شدت خفيف تا متوسط چالش بر انگيز است و همواره جاي بحث دارد. اثر بخشي فلوكستين در افرادي كه افسردگي متوسط تا شديد دارند ناچيز است.
اختلال وسواس فكري-جبري: اثربخشي فلوكستين در درمان وسواس كودكان از متوسط تا شديد در كارآزمايي هاي باليني نشان داده شده است.
اختلال هراس: اثربخشي فلوكستين در درمان هراس در دو كارآزمايي باليني مشخص شده است.
پرخوري عصبي: در مطالعات موردي در سال 2011 هفت كارآزمايي مورد بحث قرار گرفت كه اثرات فلوكستين را در كاهش علائم پرخوري و استفراغ نشان داده است.
بارداري و شيردهي: در نوزاداني كه در اوخر بارداري در معرض SSRI قرار دارند، ممكن است خطر فشار خون پايداري نوزاد افزايش يابد. هرچند داده هاي محدودي اين خطر را تاييد مي كنند اما پزشكان توصيه مي كنند مصرف فلوكستين در طول سه ماهه سوم كاهش دهند.
عوارض جانبي قرص فلوكستين | پروزاك
فلوكستين به دليل بازدهي بالا، شديدا اعتياد آور است و در مصرف آن بسيار بايد احتياط كرد. عمده ترين عوارضي كه تجربه خواهيد كرد شامل موارد زير هستند.
1- تهوع
2- سرگيجه
3- خواب آلودگي
4- اضطراب
5- از دست دادن اشتها
6- خستگي
7- عرق كردن
8- خميازه كشيدن
در صورت ماندگار شدن يا شديد شدن اين عوارض حتما به پزشك خود اطلاع دهيد. برخي ديگر از عوارض غير معمولي كه ميتواند جدي و خطرناك باشد و بايد بلافاصله پس از مشاهده به اورژانس اطلاع دهيد شامل موارد زير است.
1- تغييرات رواني و خلقي شديد مثل تحريك شديد، انرژي زياد، هيجان غير عادي و افكار خودكشي
2- كبودي بدن و خونريزي
3- ضعف عضلاني
4- لرزش بدن
5- تغيير در توانايي جنسي و علاقه زياد به رابطه جنسي
6 - كاهش غير معمول وزن
7- تاري ديد
8 - تغيير غيرعادي در مدفوع و سياه شدن رنگ آن
9 - تغيير در ميزان ادرار
10 - تپش شديد قلب
و ...
احتياط ها در مصرف قرص فلوكستين
1- در صورت داشتن ديابت، پروزاك ممكن است سطح قند خونتان را تحت تاثير قرار دهد. در اين صورت نظارت دائمي بر ميزان قند خون ضروري است.
2- در صورت مشاهده نعوظ دردناك در مردان، مصرف دارو را قطع كرده و با پزشك مشورت كنيد.
3- قبل از مصرف، حساسيتهاي دارويي خود را به پزشك اطلاع دهيد.
4- قبل از استفاده سابقه شخصي يا خانوادگي افسردگي، دو قطبي، جنون ادواري يا اقدام به خودكشي را به پزشك اطلاع دهيد.
5- در صورت داشتن مشكلات كبدي، ديابت، كمبود سديم در خون، كم بودن آب بدن، تشنج، زخم معده و گلوكوم حتما به پزشك خود اطلاع دهيد.
6- اين دارو باعث خواب و سرگيجه ميشود. مصرف همزمان با الكل و ماري جوانا ميتواند اين اتفاق را تشديد كند. بنابراين در صورت نياز به هوشياري كامل، مصرف نكنيد.
7- سالمندان به دليل تاثير اين دارو در خونريزي و عدم هماهنگي، بايد در مصرف آن احتياط كنند.
8- فلوكستين ممكن است باعث ايجاد يك بيماري شود كه بر ريتم منظم قلب تاثير ميگذارد. ممكن است در طول مدت اين بيماري، ضربان قلب تند، سرگيجه شديد، احساس خفگي و... را تجربه كنيد. در صورت مشاهده اين علائم فورا به اورژانس مراجعه كنيد. البته سطح پايين پتاسيم يا منيزيم در خون نيز ممكن است خطر ابتلا به اين بيماري را افزايش دهد.
9- هرگز اين دارو را به ديگران پيشنهاد ندهيد، حتي اگر شديدا اثرات مثبت آن را تجربه كردهايد.
براي آشنايي بيشتر با اختلال افسردگي كليك كنيد.
سندروم مسموميت سروتونيني
داروي پروزاك با افزايش سروتونين، ممكن است باعث افزايش بيش از حد سروتونين خون شود و سندروم خطرناك مسموميت سروتونين را ايجاد كند. مخصوصا وقتي با داروهاي ديگري كه اين اثر را دارند مصرف شود. برخي از نشانههاي سندروم مسموميت سروتونين شامل موارد زير هستند.
1- افزايش شديد ضربان قلب
2- توهم و از دست دادن هماهنگي عضلات
3- سرگيجه شديد
4- تهوع، اسهال و استفراغ
5- تكان دادن ناگهاني ماهيچه ها و عضلات
6- تب نامعمول
7- آشفتگي، پريشاني و بي حوصلگي غير معمول
تداخلات دارويي پروزاك
آخرين دوز پروزاك تا چند هفته در بدن شما باقي ميماند و بايد در صورت نياز به مصرف هر دارويي به صورت همزمان با پزشك مشورت كنيد. برخي از اين داروها شامل موارد زير هستند.
1- داروهايي كه توسط برخي از آنزيمهاي كبدي مثل وينبلاستين
2- داروهاي آنتي آريتميك مثل پروپوفنون
3- داروهاي ضد افسردگي سه حلقهاي مثل ديزاپامين
4- داروهاي مهاركننده مونوآمين اكسيداز (MAOI) مثل ايسوكاربوكازيد، لينزوليد، متيلن آبي، مكلببايد، فنلزين، پروكاريسين، راازگالي، ترانيلسيپرومين به صورت همزمان بافلوكستين عوارض شديدي دارد.
5- داروهايي كه ميزان سروتونين را افزايش ميدهند. مثل اكستازي، سيتالوپرام، دالوكستين، تريپتوفان و ... ممكن است باعث افزايش خطر ابتلا به سندروم مسموميت سروتونيني شود.
براي آگاهي بيشتر درباره داروهاي ضد افسردگي كليك كنيد.
نكات مهم درباره قرص فلوكستين | پروزاك
الف) به دليل خاصيت اعتياد آوري پروزاك، ممكن است به مرور زمان باعث شود كه مقدار بيشتري از آن را مصرف كنيد و اين مسئله باعث اوردوز ميگردد.
ب) مصرف در دوران بارداري بايد با احتياط كامل و زير نظر پزشك باشد زيرا ممكن است به نوزاد آسيب برساند.
ج) به دليل خطرات ناشي از مشكلات روحي و رواني مثل اضطراب، افسردگي و حملات هراس بدون درمان، هرگز مصرف اين دارو را خودسرانه و ناگهاني متوقف نكنيد. در صورت تمايل به قطع دارو به پزشك مراجعه كنيد و بر اساس دستورات او عمل كنيد.
د) در دوران شيردهي اين دارو به راحتي وارد بدن نوزاد شده و اثرات نامطلوبي روي او خواهد گذاشت.
ه) فلوكستين را ميتوانيد همراه با غذا و يا بدون غذا نيز مصرف كنيد و با نشانه گذاري و يا ياد آورهايي تمام تلاش خود را انجام داده تا سر موقع دارو را مصرف كنيد.
آيا جايگزين بهتري براي قرص فلوكستين وجود دارد؟
به طور كلي همواره مصرف داروها با عوارض متعددي براي فرد همراه است. در كنار اين مسئله اين داروها شديدا اعتيادآور هستند و فرد وابستگي به دارو پيدا ميكند. از همين رو بهترين جايگزين براي دارودرماني و مخصوصا داروي فلوكستين بهره بردن از روان درماني است. روان درماني به فرد كمك ميكند تا بتواند بدون هرگونه عوارض جانبي به درمان افسردگي خود بپردازد. در واقع درمان افسردگي با درمانهاي غير دارويي به فرد كمك ميكند تا به طور كامل مشكل خود را حل كرده و عود بيماري را نيز تجربه نكند. در اين راستا انتخاب مركز مناسب براي درمان نيز از اهميت بالايي برخوردار است.
ما به شما مركز مشاوره حامي هنر زندگي را پيشنهاد ميكنيم كه با داشتن مشاوراني برجسته و با دانش شرايطي را براي شما فرآهم آوردهاند تا بتوانيد به صورت حضوري و تلفني مشاوره درباره افسردگي خود دريافت نماييد. اين مركز به شما تضمين ميدهد كه در كمترين زمان ممكن افسردگيتان بهبود مييابد و به راحتي ميتوانيد به زندگي طبيعي خود بازگشته و لذتهاي قبل را دوباره امتحان كنيد. همچنين اين مركز با برگزاري كارگاههايي در زمينه سلامت روان به شما كمك ميكند تا از بروز افسردگي پيشگيري نماييد.
براي آگاهي بيشتر درباره روند دريافت درمان افسردگي و مشاوره افسردگي كليك كنيد.
سوالات متداول
اگر مصرف يك وعده از قرص را فراموش كرديم چه كاري بايد انجام دهيم؟
در صورتي كه به وعده بعدي مصرف قرص نزديك بود، وعده قبلي را مصرف نكنيد اما اگر هنوز فاصله زماني مناسبي وجود دارد به محض يادآوري قرص را بخوريد. توجه داشته باشيد كه هرگز براي جبران يك وعده ميزان دوز مصرفي را افزايش ندهيد يا همزمان دو وعده را در يك وعده مصرف نكنيد چراكه ميتواند مشكلات جدي را براي شما به وجود آورد.
از كجا ميتوانيم بفهميم كه دارو تاثيرات خود را گذاشته است؟
معمولا زماني بين يك يا 4 هفته طول ميكشد تا دارو تاثيرات خود را بگذارد اما اگر علائم افسردگي در شما كاهش پيدا كرد متوجه خواهيد شد كه دارو در حال اثر گذاري است. با اين حال بهتر است براي اثرگذاري بهتر در كنار دارو درماني از روان درماني نيز بهره ببريد تا مشكلات شما سريعتر كاهش پيدا كند و بتوانيد به روال عادي زندگي خود بازگرديد.
براي آشنايي بيشتر با علائم افسردگي كليك كنيد.
منبع:قرص فلوكستين
براي دريافت مشاوره در زمينه قرص فلوكستين مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
- یکشنبه ۲۰ تیر ۰۰ ۱۶:۴۸
- ۸ بازديد
- ۰ نظر