ترك اعتياد مسئلهاي است كه بسياري از افراد و خانوادهها با آن دست و پنجه نرم ميكنند. با اين كه خيلي از معتادان تمايل به ترك دارند، با اين حال موفق به ترك نشده و لغزشهاي مكرري را در اين مسير تجربه ميكنند. اما چرا اين اتفاق ميافتد؟ يكي از اصليترين دلايل شكست درمان اعتياد، عدم استفاده از روشي مناسب و استاندارد است. در بسياري از روشها نظير كمپهاي اجباري علل گرايش به اعتياد و بعد رواني بيمار ناديده گرفته ميشود. در حالي كه اعتياد بيشتر ريشههاي درون رواني دارد و تا زماني كه اين ريشهها مورد بررسي و درمان قرار نگيرد، ترك اتفاق نخواهد افتاد. در ادامه مطلب به انواع روشهاي درماني كه در ترك مورد استفاده قرار ميگيرند خواهيم پرداخت. براي عضويت در كانال مشاوره ترك اعتياد كليك كنيد.
منبع: ترك اعتياد
براي دريافت مشاوره در زمينه ترك اعتياد مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
اعتياد به مواد مخدر
اعتياد به مواد مخدر يك نوع بيماري است كه عوارض جسمي و روحي مختلفي را براي فرد دربردارد. مواد مخدر انواع مختلفي دارد و با توجه به آن عوارض گوناگوني براي فرد دارد. برخي مواد وابستگي رواني دارند و برخي فيزيكي و بعضي هر دو نوع را با هم دارند. مواد مخدر شامل موادي مي شوند كه پس از مصرف روي عملكرد فرد تاثير مي گذارند. رايج ترين مواد مخدر شامل: ترياك، هروئين، شيشه، حشيش، مورفين، مادون و …
ترك اعتياد
ترك اعتياد به مجموعه فرآيندهايي گفته ميشود كه طي آنها فرد معتاد تحت نظر متخصص و يا به صورت فردي، براي قطع مصرف ماده اعتيادي اقدام ميكند. در اين فرايند فرد سعي ميكند علاوه بر قطع مصرف ماده مخدر سبك زندگي خود را نيز تغيير دهد و زندگي متعادل، بهنجار و با اعتماد به نفسي داشته باشد. هدف نهايي از ترك مواد بازگشت فرد به حالت طبيعي و سالم دوران قبل از اعتياد است.
ترك اعتياد چالشهاي زيادي را براي فرد به وجود ميآورد براي مثال سبب بروز خماري و علائم ترك، نشانههاي رفتاري، فيزيولوژيكي و شناختي ميشود. شدت و ضعف اين نشانهها بسته به نوع ماده مخدر متفاوت است. ميزان موفقيت در ترك مواد به ويژگيهاي شخصيتي بيمار، ميزان اراده و تلاش او، حمايت اطرافيان، نوع ماده مخدر، شدت وابستگي، موقعيت اجتماعي، چگونگي مقابله با اعتياد و روش درماني، بستگي دارد.
براي اطلاعات بيشتر درباره خماري و علائم ترك كليك كنيد.
مقايسه بهترين روش هاي ترك اعتياد
اگر قصد ترك داريد بايد قبل از هر چيزي يك برنامه ترك اعتياد صحيح و اصولي براي خود انتخاب كنيد چرا كه دليل اصلي بسياري از ناكاميها در سيكل ترك، ترك بيبرنامه و هيجاني ماده مخدر توسط خود فرد است. روشهاي متنوعي براي درمان اعتياد وجود دارد. بايد توجه داشته باشيد كه بسته به نوع ماده اعتيادآور و شرايط جسمي و رواني فرد، روشهاي مختلفي براي ترك وجود دارد. در نتيجه يك روش يكسان براي همه افراد مناسب نيست و هر بيمار بايد بر اساس شرايط منحصر به فرد خود در جستجوي بهترين روش باشد. در ادامه پركاربردترين روشهاي ترك اعتياد را شرح دادهايم. براي آگاهي بيشتر درباره برنامه 12 قدمي ترك اعتياد كليك كنيد.
1- ترك اعتياد به روش سقوط آزاد
برخي از خانواده ها يا كمپ هاي ترك اعتياد سعي ميكنند با بستن و طناب پيچ كردن فرد به تخت، در مدت زمان كوتاهي او را ترك دهند؛ به اين روش سقوط آزاد ميگويند كه معايب زيادي دارد چرا كه در اولين فرصتي كه فرد رها شود به احتمال زياد دوباره به سمت مصرف مواد ميرود. متاسفانه در روشهاي مذكور به علل اصلي اعتياد فرد توجهي نميشود. براي شناخت بيشتر درباره علل گرايش به اعتياد كليك كنيد.
بسياري از معتادان به خاطر مشكلات درون رواني نظير افسردگي و مشكلات خانوادگي به اعتياد پناه آوردهاند. اين افراد تا زماني كه مشكل اصليشان برطرف نشود نميتوانند مصرف مواد را كنار بگذارند و رفتن به كمپها تنها باعث وخيمتر شدن اوضاع روحي آنها خواهد شد؛ در نتيجه اعتياد نيز تشديد ميشود.
براي شناخت بيشتر درباره كمپ هاي ترك اعتياد كليك كنيد.
2- درمان دارويي
براي ترك اعتياد از داروهاي داراي اثرات شبه افيوني، استفاده ميگردد. اين داروها با درگير كردن همان مناطق مغزي كه با مصرف مواد فعال ميشدند، از شدت علائم ترك و احتمال بروز نشانههاي ترك ميكاهند. از جمله داروهاي مؤثر در ترك اعتياد ميتوان به متادون و ب 2 اشاره كرد. البته در مصرف اين داروها بايد بسيار احتياط شود چرا كه اين داروها تنها بايد در مدتي محدود و در دوزهاي كاملاً مشخص مصرف شوند.
به دليل اثرات مشابه اين داروها با مواد مخدر مصرف خودسرانه آنها و يا توجه نكردن به دستورات پزشك منجر به بروز اعتياد جديدي در شما خواهد شد. توجه داشته باشيد كه درمانهاي دارويي در صورتي كه در كنار روشهاي روان درماني و مراجعه به روانشناس صورت بگيرند بالاترين ميزان بازدهي را براي شما خواهند داشت.
3- ترك تدريجي
در كل استفاده از روش ترك تدريجي در مقايسه با روشهاي سقوط آزاد و قطع يكباره مواد مخدر، روش بهتري است كه مورد تأييد متخصصان قرار دارد و فرد با مشكلاتي از جمله افسردگي نيز كمتر مواجه ميشود. با اين حال در اين روش نيز اگر عوامل رواني در نظر گرفته نشوند، احتمال بازگشت مجدد فرد به ميزان بسيار زيادي وجود دارد. به علاوه كاهش دوز مصرف زماني كه تحت نظر متخصص ترك باشد، عوارض و علائم ترك در كمترين حد و احتمال موفقيت در درمان بيشتر از هر زماني خواهد بود.
براي اطلاع بيشتر درباره افسردگي كليك كنيد.
4- روش ماتريكس براي ترك اعتياد
مدل ماتريكس روشي التقاطي است. به طوري كه در طول درمان با مدل ماتريكس درمانگر از روشهاي روان درماني مختلف در كنار يكديگر استفاده ميكند. از جمله اين روشها ميتوان به درمانهاي انگيزشي، شناختي- رفتاري، گروه درماني و خانواده درماني اشاره كرد.
ترك اعتياد به روش ماتريكس نياز به حضور چند روز در هفته و صرف چند ساعت در مركز درماني دارد. بيمار در اين درمان نياز به حضور دائم و بستري در مركز درماني ندارد و ميتواند زندگي عادي خود را ادامه دهد. ساختاربندي اين برنامه درماني در سطح بالايي قرار دارد و براي هر جلسه و هر مرحله از درمان مباحث و اقدامات مشخصي تعيين شده است. ترك با اين روش تقريبا 16 هفته پيش بيني شده، اما بسته به وضعيت بيمار ميتواند تا يك سال طول بكشد.
براي آگاهي بيشتر درباره ترك اعتياد به روش ماتريكس كليك كنيد.
5- ترك به همراه روان درماني
روان درماني، بهترين روش ترك محسوب ميشود. حضور دائمي يك مشاور و روانشناس در زندگي بيمار و امكان تماس با متخصص، احتمال بازگشت و شكست درمان را به صفر ميرساند. روانشناس در كنار پرداختن به علل و ريشههاي اعتياد، به شما ميآموزد چگونه از وسوسههاي فكري و تمايل براي مصرف دوباره مواد جلوگيري كنيد. در جدول زير ميتوانيد از بهترين روشهاي ترك اعتياد به مواد مختلف اطلاع كسب كنيد.
6-بهبودي با برنامه هاي 12 قدم
برنامه هاي 12 قدم مجموعه اي از اصول هستند كه اقدام هاي لازم براي بهبودي از اعتياد به مواد مخدر، مقابله با اجبار به مصرف و درمان اعتيادهاي رفتاري را در اختيار فرد قرار مي دهند. برنامه 12 قدم معالجه پزشكي نيست بلكه بهبودي از طريق تجربيات افرادي است كه مبتلا به بيماري اعتياد بوده و موفق به يافتن راه حل شدهاند.
انجمن روان پزشكي آمريكا 12 قدم را چنين خلاصه كرده:
_اقرار به اين كه يك معتاد توانايي كنترل خود را ندارد.
_باور اين كه تنها يك نيروي برتر مي تواند توانايي لازم را براي آن ها فراهم كند.
_مرور خطاهاي گذشته به كمك يك راهنما -جبران خسارت اشتباهات گذشته
_يادگيري روش زندگي جديد با كمك الگوهاي رفتاري جديد
_كمك به معتادان مواد كه از اعتياد و مصرف اجباري رنج مي كشند.
روزهاي اوليه ترك
_پذيرش بيماري اعتياد
_تحمل كردن عوارض خماري
_سازگاري با نوسانات اخلاقي
_مبارزه با افكار
_اعتماد كردن به فرآيند بهبودي
نقش خانواده در ترك اعتياد
زماني كه در خانواده يكي از اعضا معتاد ميشود، نه تنها زندگي شخصي خود را متأثر كرده بلكه بر ديگر اعضاي خانواده نيز اثر ميگذارد و باعث ميشود وظايف و نقشهاي معمول اعضاي خانواده تغيير كند و يا از انجام امور روزمرهي خود غافل شوند و جايگاه ديگري در خانواده پيدا كنند. به طوري كه نيرو و انرژي خود را صرف محافظت از خانواده در برابر آسيبها و اثرات مخرب بيماري اعتياد ميكنند. در نتيجه اعتياد يك نفر معمولاً كل سيستم خانواده را به هم ميريزد.
خانواده ممكن است از فهميدن اعتياد يكي از اعضايش، بسيار آشفته شود. اين آشفتگي معمولاً منجر به اقدامات هيجاني و نادرست از جانب آنها ميشود. مراجعه به يك مشاور روانشناس و شركت در جلسات خانواده درماني به خانوادهها كمك ميكند تا در ابتدا بتوانند هيجانات منفي خود را مديريت كرده و سپس در مورد بهترين روشهاي رفتاري با فرد معتاد آموزش ببينند. براي كسب اطلاعات بيشتر در مورد نقش خانواده در ترك اعتياد كليك كنيد.
نكات مهم بعد از ترك اعتياد
ترك با داشتن برنامه منظم و صحيح امكان پذير است. اما پيامدهاي بعد از ترك، لزوم ادامه درمان و ارتباط با مشاور ترك را بيشتر ميكند. بيماران پس از مواجهه با مشكلات جنسي، دردهاي جسماني، مشكلات روحي، كاهش صبر و... به دنبال مراقبت هاي بعد از ترك اعتياد ميافتند. توجه به اين عوامل بسيار اهميت دارد چرا كه اينها معمولاً به عوامل برانگيزندهاي تبديل ميشوند و فرد را مجدداً به سمت مصرف مواد سوق ميدهند. براي آشنايي بيشتر درباره مراقبت هاي بعد از ترك اعتياد كليك كنيد.
بازگشت به مصرف مواد بعد از ترك
مشكل بسياري از افرادي كه حتي موفق به ترك مواد مخدر در دورههايي هر چند كوتاه و يا بلند شدهاند، بازگشت و شروع مصرف مجدد مواد است. يكي از علتهاي اين موضوع، ناديده گرفتن عوارض بعد از ترك ميباشد. همچنين قرار گرفتن در شرايطي كه يادآور دوران مصرف است، ولع فرد را براي مصرف بيشتر ميكند. حتي معاشرت با كساني كه تجربه مصرف با آنها را داشتهاند احتمال لغزش را بالا ميبرد.
مصرف مجدد و بازگشت به اعتياد علائم و نشانههايي دارد كه از مدتي قبل قابل شناسايي و پيشبيني هستند. بنابراين بهترين كار اين است كه زير نظر مشاوره ترك اعتياد اين نشانهها و علائم هشدار دهنده شناسايي شوند تا بتوان از برگشت به سمت مصرف مواد جلوگيري نمود و علاوه بر آن فرايند بهبود را نيز تسريع بخشيد.
براي آشنايي بيشتر درباره علائم بازگشت به اعتياد كليك كنيد.
آشنايي با مركز مشاوره حامي هنر زندگي
مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي با سابقه چندين ساله در ارائه خدمات درماني در زمينه هاي مختلف روانشناسي اعم از خانواده، ازدواج، اعتياد، جنسي، كودك، مشاوره شغلي، تحصيلي و ... جزء بهترين و جامع ترين مراكز خدمات روانشناسي است. اين مركز با گردهم آوري جمعي از متخصصين توانسته خدمات خود را با بالاترين سطح كيفيت ارائه دهد و اين امكان را براي شما فراهم ميكند تا بتوانيد حتي ترك در منزل را نيز تجربه كنيد. همچنين حامي هنر زندگي در تمامي فرآيند درمان و ترك در كنار فرد مصرف كننده و خانواده او خواهد بود و ميتوانيد در هر ساعت از شبانه روز از خدمات مشاوره بهره ببريد.
براي اطلاع از روند دريافت مشاوره ترك اعتياد كليك كنيد.
سوالات متداول
بهترين روش ترك اعتياد چيست؟
بهترين روش روان درماني در كنار دارو درماني است. در روان درماني مرحله به مرحله به فرد آموزش داده ميشود كه چگونه بر اعتياد خود غلبه كند و فرد بعد از ترك ميتواند كاملاً به زندگي عادي خود بازگردد. دارو درماني نيز كمك ميكند تا از شدت علائم ترك و احتمال بروز نشانههاي ترك كاسته شود.
منبع: ترك اعتياد
براي دريافت مشاوره در زمينه ترك اعتياد مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
- شنبه ۱۹ تیر ۰۰ ۱۳:۳۵
- ۶ بازديد
- ۰ نظر