پاروكستين دارويي مؤثر از خانوادۀ SSRI هاست و عمدتا براي بهبود علائم افسردگي و وسواس تجويز ميشود. اين دارو به دليل تاثيرات قدرتمند و مثبتي كه دارد ممكن است باعث ايجاد وابستگي، اعتياد و مصرف بيش از حد شود. پاروكستين معمولا داراي پيامدهاي مثبت و زود بازدهي است؛ به دليل حساسيتهاي داروهاي اعصاب و روان، توصيه ميكنيم هرگز آنها را سر خود مصرف و يا به صورت ناگهاني ترك نكنيد. در اين مقاله به طور مفصل درباره تمام ابعاد داروي پاروكستين صحبت شده است. به جهت عوارض داروهاي شيميايي و اثرات كوتاهمدت آنها توصيه ميكنيم از ديگر روشهاي درمان افسردگي بهرهمند شويد. براي اين منظور ميتوانيد به مقاله درمان افسردگي مراجعه كنيد.
منبع: پاروكستين
براي دريافت مشاوره در زمينه پاروكستين مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
داروي پاروكستين چيست؟
پاروكستين با نامهاي تجاري paxil و Pexeva در بازار عرضه ميشود. اين دارو جزء مهار كنندههاي بازجذب سروتونين (SSRI) ميباشد و با افزايش سطح سروتونين در مغز، آرامش و بهبود خلق را به ارمغان ميآورد. سروتونين مادهايست كه در صورت كاهش ميزان آن در مغز، علائم افسردگي بروز ميكند. اين دارو پنجمين داروي ضد افسردگي پر مصرف در آمريكا محسوب ميشود. براي آشنايي با انواع داروهاي ضد افسردگي كليك كنيد.
نكته بسيار مهم: متاسفانه در بازار، بسياري از داروهايي كه به عنوان داروي تاخيري، درمان زود انزالي و يا لاغري توصيه و تجويز ميشوند، داروهايي براي درمان اختلالات اعصاب و روان هستند و بايد پيش از مصرف حتما با پزشك متخصص در مورد عوارض و موارد مصرف مشورت كنيد.
طريقه مصرف داروي پاروكستين
پاركسوتين در دوزهاي 10، 20 و 30 در بازار وجود دارد و معمولا پزشك آن را براي يك نوبت در روز تجويز مي كند. شما مي توانيد در هر ساعتي از شبنه روز كه خودتان مي خواهيد دارو را استفاده نماييد چرا كه دارو در برخي از افراد مي تواند باعث خواب آلودگي و در برخي ديگر باعث بي خوابي شود. پس هر طور كه خودتان مي خواهيد مي توانيد دارو را در ساعت مشخصي مصرف نماييد. توجه داشته باشيد كه اين دارو در ابتداي درمان مي تواند اضطراب و استرس به وجود بياورد و به همين دليل پزشك در ابتداي شروع فرايند درمان با دوز كم شروع شده و به تدريج بيش تر مي شود پس به هيچ عنوان خودسرانه ميزان مصرف دارو را تغيير ندهيد.
موارد مصرف Paroxetine
داروي پاروكستين به طور عمده براي درمان افسردگي استفاده ميشود. برخي ديگر از موارد مصرف اين دارو شامل موارد زير است:
-اختلالات وسواس جبري
-اختلال هراس
-فوبياي اجتماعي
-اختلال ملال پيش از قاعدگي
-اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
-اختلال اضطراب منتشر و عمومي
-زودانزالي (براي اطلاع از روشهاي درمان زود انزالي كليك كنيد.)
در برخي از موارد نادر نيز تاثيرات مثبتي از اين دارو براي درمان سردردهاي مزمن، دردهاي عصبي ديابتي و زود انزالي مشاهده شده است. تاثيرات پاروكستين در برخي از موارد افسردگي متوسط تا شديد، نسبت به فلوكستين سريعتر بوده است. براي كسب اطلاعات دارويي در زمينه قرص فلوكستين كليك كنيد.
عوارض شايع داروي پاروكستين
عوارض داروهاي مهاركننده باز جذب سروتونين عموما مشابه است، ولي در برخي از موارد ممكن است متفاوت باشد. برخي از عوارض عمومي پاروكستين كه معمولا اتفاق ميافتد شامل موارد زير است. اگر اين عوارض تشديد شد يا ادامه داشت حتما به پزشك مراجعه كنيد:
-تهوع
-خواب آلودگي
-سرگيجه
-مشكلات خواب
-از دست دادن اشتها
-ضعف
-خشكي دهان
-عرق كردن
-تاري چشم
-خميازه
در چه صورت لازم است به پزشك مراجعه كنيم؟
برخي از عوارض جديتر پاروكستين كه در صورت مشاهده، سريعا بايد به پزشك و اورژانس مراجعه كنيد شامل موارد زير است:
-لرزش و رعشه در بدن
-ناتواني
-بي قراري ذهني
-ناتواني در يكجا نشستن و سكون (نياز دائمي به حركت)
-كاهش ميل جنسي
-تغيير در توانايي جنسي
-نعوظ دردناك در مردان
-بي حسي
-كبودي
-سوزش
-ضعف عضلاني
-تپش قلب
عوارض جدي پاروكستين
برخي از عوارض جديتر پاروكستين كه در صورت مشاهده، سريعا بايد به پزشك و اورژانس مراجعه كنيد شامل موارد زير است: -لرزش و رعشه در بدن -ناتواني -بي قراري ذهني -ناتواني در يكجا نشستن و سكون (نياز دائمي به حركت) -كاهش ميل جنسي -تغيير در توانايي جنسي -نعوظ دردناك در مردان -بي حسي -كبودي -سوزش -ضعف عضلاني -تپش قلب
عوارض خطرناك ناشي از مصرف پاروكستين
-مدفوع سياه
-استفراغ شبيه به قهوه
-درد، تورم و قرمزي چشم
-گشاد شدن مردمك چشم
-تغييرات در بينايي و تاري ديد (مثل ديدن رنگين كمان در اطراف چراغها در شب)
پاروكستين و درمان سندروم قاعدگي
همان طور كه گفته شد يكي از موارد مصرف اين دارو براي درمان سندروم پيش از قاعدگي است. اين دارو براي اثربخشي به مدتي زمان نياز دارد پس در صورت تجويز پزشك مصرف را ادامه دهيد تا اثر بخشي آن را مشاهده كنيد. مصرف دارو مطابق با تجويز پزشك مي تواند متفاوت باشد. اگر در برخي مواقع احساس خوبي داريد، باز هم لازم است كه طبق تجويز پزشك از دارو مصرف نماييد چرا كه در غير اين صورت ممكن است علائم سندروم جدي تر شود.
سندروم مسموميت با سروتونين
داروي پاروكستين با افزايش سروتونين، ممكن است باعث افزايش بيش از حد سروتونين خون شود و سندروم خطرناك مسموميت سروتنين را ايجاد كند. مخصوصا وقتي با داروهاي ديگري كه اين اثر را دارند مصرف شود. برخي از نشانههاي سندروم مسموميت سروتونين شامل:
-افزايش شديد ضربان قلب
-توهم و از دست دادن هماهنگي عضلات
-سرگيجه شديد
-تهوع، اسهال و استفراغ
-تكان دادن ناگهاني ماهيچهها و عضلات
-تب نامعمول
-آشفتگي، پريشان و بي حوصلگي غير معمول (براي كسب اطلاعات بيشتر در زمينه سندرم سروتونين كليك كنيد).
تداخلات دارويي پاروكستين
داروي پاروكستين تداخل دارويي شديد با مهاركنندههاي MAO دارد. 14 روز قبل و 14 روز بعد از مصرف پاروكستين، از داروهاي اين دسته استفاده نكنيد. اين دارو ها شامل؛ ايسوكاربوكازيد، لينزوليد، فنلزين، رزاگيلين، سلگينين و ترانيلسيپرومين ميباشد. برخي ديگر از داروهايي كه تداخل دارويي با پاروكستين ايجاد ميكنند شامل؛ آسپرين، ايبوپروفن، ناپروكسين، ايندومتاسين، وارفاين، سايميتيدين، ريوتونويز، تاموكسين، ترامادول، تريپتوفان و دارويهاي قلب ميشوند. براي اطلاعات بيشتر مقاله ترامادول را مطالعه كنيد.
احتياطها و نكات مهم در مصرف پاروكستين
1- به دليل حساسيتهاي اين دارو، هرگز آن را به افراد ديگر پيشنهاد ندهيد.
2- به دليل امكان سوء استفاده، دارو را از دسترس افرادي كه سابقه يا افكار خودكشي دارند دور نگه داريد. اين دارو در صورت مصرف بالا، ميتواند فرد را به اغما يا حتي مرگ بكشاند. بنابراين مراقب تغييرات خلق و خوي مصرف كننده باشيد.
3- سابقه داشتن بيماريهاي قلبي، فشار خون بالا، سابقه سكته مغزي، بيماري كبد يا كليه، خونريزي، تشنج و صرع، اختلال دو قطبي يا سابقه اعتياد، گلوكوم زاويه دار و سطح پايين سديم در خون را به پزشك خود اطلاع دهيد.
4- در دوران بارداري استفاده نشود. اگر در حال برنامه ريزي براي بارداري هستيد با پزشك خود مشورت كنيد. مصرف در دوران بارداري ميتواند باعث نقص ريه، نقص قلب و عوارض شديدي در جنين شود.
5- اين دارو قابل انتقال به شير مادر ميباشد.
6- در سنين زير 18 سال استفاده نشود.
7- در صورت نياز به هوشياري كامل، از اين دارو استفاده نشود؛ براي مثال در هنگام رانندگي.
8- همزمان با الكل و ماري جوانا مصرف نشود.
9- در سالمندان، به دليل امكان زمين خوردن، با احتياط مصرف شود.
10- هرگز سر خود مصرف نكنيد. همچنين قطع ناگهاني دارو ميتواند عوارض شديدي را در بر داشتهباشد.
علائم و نشانه هاي آلرژي به پاروكستين
_مشكلات پوستي همچون التهاب و خارش
_التهاب و ورم اندام هايي هم چون صورت، گلو و زبان
_اختلالات تنفسي
_سر درد و سرگيجه بسيار شديد
در صورت مشاهده علائم فوق سريعا با اورژانس تماس بگيريد و در سريع ترين زمان ممكن پزشك خود را در جريان قرار دهيد.
لزوم مصرف پاروكستين عليرغم عوارض دارويي آن
زماني كه به پزشك متخصص مراجعه ميكنيد، شرايط و شدت بيماري را ارزيابي ميكند؛ سپس داروها در صورتي تجويز ميشوند كه شدت علائم بيماري، خطرات آن و ميزان ناراحتي كه براي فرد به وجود ميآورد بيشتر از عوارض مصرف دارو باشد.
در واقع فرد عوارض را بر تجربهي علائم بيماري ترجيح ميدهد. در بسياري موارد ميتوان بدون مصرف داروهاي ضد افسردگي و با متدهاي مؤثري از جمله رواندرماني و رفتار درماني شناختي به بهبود و درمان افسردگي كمك كرد. براي استفاده از اين روشها و جهت كاهش هزينههاي داروهاي كوتاهاثر لازم است به مشاوره افسردگي مراجعه كنيد.
مركز مشاوره حامي هنر زندگي
همان طور كه در طول مقاله گفته شد، لازم است كه براي مصرف دارو و يا قطع مصرف آن حتما با پزشك مشورت نمود اما در برخي مواقع ممكن است افراد به دلايل متعددي به پزشك دسترسي نداشته باشند. مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي با گردآوري كادري مجرب و متخصص اين امكان را مهيا كرده تا به صورت تلفني با متخصصان تماس بگيريد و از مشاوره دارويي استفاده نماييد.
در مشاوره تلفني هزينه كم تري پرداخت مي شود و مسائلي هم چون رفت و آمد و معطلي نيز حذف مي شود. در مشاوره تلفني كيفيت جلسات مشاوره به هيچ عنوان پايين نمي آيد و مي توانيد كل فرايند درمان را به صورت تلفني پيش ببريد. متخصصان حامي هنر زندگي در خدمت شما هستند تا در زمينه حل مسائل و مشكلات ياري تان كنند. براي اطلاع بيش تر از مشاوره تلفني كليك كنيد.
منبع: پاروكستين
براي دريافت مشاوره در زمينه پاروكستين مي توانيد با مشاوران مركز مشاوره روانشناسي حامي هنر زندگي از طريق تلفن ثابت از كل كشور با شماره 9099075228 و از تهران با شماره 9092305265 تماس بگيريد.
- چهارشنبه ۰۲ تیر ۰۰ ۱۷:۳۷
- ۱۰ بازديد
- ۰ نظر